Autism

Sistemul de tokeni

September 12, 2020

Sistemul de tokeni reprezintă principalul instrument prin care copilul poate învăța să lucreze și pentru recompense întârziate. Acesta constă in dezvoltarea unor simboluri care functionează ca promisiuni ale recompensării viitoare. Tokenii pot fi reprezentați de fețe zâmbitoare, buline, creioane, etc.

De exemplu, pentru a primi o pauză de 5 minute ( recompensa ), este nevoie sa acumuleze 5 fețe zâmbitoare. O față zâmbitoare poate primi la 3 răspunsuri corecte. Dupa ce obtine toate cele 5 fețe zâmbitoare poate obtine pauza mult dorită.

Numărul de tokeni oferiți trebuie să fie in acord cu volumul de muncă depus. Pe masură ce sistemul de tokeni devine funcțional, se pot mări treptat numărul de tokeni și nivelul de dificultate al activitații.

Beneficiile sistemului de tokeni, in afara faptului că copilul primește recompensa mai tarziu, sunt că il ajută pe copil să ințeleagă când incepe și când se termină o sarcină, crește toleranța la frustrare, regulile și limitele sunt mult mai clare pentru copil, motivația copilului de a termina sarcina este mentinuta.

Fiecare om își doreste să obțină ceva in urma comportamentului său si a actiunilor sale. Fie că este vorba despre aprecieri, placere proprie sau beneficii materiale, de aceea, ideal este ca interesul copiilor pentru aprecierea socială și pentru interacțiunea cu ceilalti să ia locul recompensei “artificiale” pe care o utilizăm atunci când predăm prima oară o abilitate.

Este nevoie sa- i cultivăm copilului interesul pentru recompensele sociale care vor mentine comportamentele in mediul natural.

Leave A Comment:

Your email address will not be published.