Autism

Cum imi ajut copilul cu autism să devină independent ?

September 12, 2020

Una dintre cele mai mari griji ale parintilor de copii cu autism este ce se va intampla cu copilul lor cand acesta va creste. Cine il va ajuta cand ei nu vor mai putea? Cum se va integra in societate?

Viitorul nu il cunoaște nimeni. Progresul copilului poate fi intr-un ritm alert sau mai lent. Tot ceea ce știm este că copilul are nevoie de fiecare dintre noi ( specialiști, membri ai familiei, prieteni, vecini, chiar si necunoscuti ) pentru a evolua.

In planul individualizat de intervenție al copilului regăsim obiective ce țin de socializare, cogniție, comportament, limbaj, integrare senzorială și autonomie personală ( se pluseaza pe fiecare arie in parte in funcție de nevoile lui ).

Impreună cu specialistul recurgem la cele mai eficiente metode de interventie și acasă.

Și pentru ca regulile nu rămân la centrul de terapie, le implementăm si acasă și ne propunem diverse obiective din orice activitate a copilului.

Ducem copilul in cât mai multe medii, il solicitam cognitiv, îi stimulăm și încurajăm limbajul și comunicarea, reacționăm comportamentelor copilului ținând cont și de funcția comportamentului și nu in ultimul rând lucrăm la autonomia personală a copilului.

Autonomia personală reprezintă un cumul de abilitați ale copilului ce duc către independență. Folosirea toaletei, mancatul, spalatul ( pe dinti, pe maini, pe corp ), imbracatul si nu numai, este de asemenea important să știe să iși pregatească ceva de mâncare, să facă ordine in cameră, să iși așeze hainele, să meargă la magazin să cumpere ce are nevoie, să conștientizeze pericolele. ( Toate aceste abilitați se dobândesc treptat și in conformitate cu vârsta copilului ).

Copilul poate ajunge la independență, insă are nevoie de mult timp, răbdare și consecvență. Să-i dăm timp să se străduiască, să se străduiască până reușeste, chiar dacă la inceput primește mai mult ajutor.

Știm, dimineața ne grăbim și nu avem timp să stăm poate 30 de minute până se imbracă, se incalță și o facem noi in locul copilului, sau stă prea mult la masă si mai bine îi dăm noi cu lingurița, sau la baie dă prea multă apă pe jos si mai bine il spălăm noi sau pur si simplu copilul și-a creat o dependență și vrea să facă altcineva pentru el toate aceste lucruri.

Și da…in astfel de situatii ne putem intreba “Cine o să- l ajute pe copilul meu când va fi mare?”

Răspunsul il găsim in propriile forțe. Atunci când incetăm să-i oferim ajutor excesiv copilului, îi oferim de fapt șanse reale la propriile reusite, astfel ii crestem stima de sine și totodată motivația intrinsecă de a fi independent.

Uneori, pe cât de frumos este să fii părinte, pe atât de greu este, mai ales când ai un copil special.

Insă nimic nu stă in calea părintelui implicat și motivat să-și vadă copilul pe cel mai frumos drum al vieții, cel al independenței.

Leave A Comment:

Your email address will not be published.